Geërfd geld

Geërfd geld heeft voor veel ontvangers een dubbele lading: Enerzijds biedt het financiële ruimte en tal van mogelijkheden die zonder dat geld niet mogelijk zouden zijn, anderzijds is er de emotionele lading die vaak meekomt met een erfenis en een vijandige buitenwereld die afgunst toont of rijkdom veroordeelt. Het gevolg is dat veel erven er niet open over durven zijn, dat er geld is dat ze niet zelf verdiend hebben. Dat maakt het hebben van geërfd vermogen tot een taboe, zodanig dat veel erven niet onverdeeld kunnen genieten van hun geld of vermogen. Pas als je erin slaagt het geld aan te wenden naar je eigen levenswensen is het vrij. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want familieloyaliteit is vaak sterker dan het individu. Een aantal tips die je kunnen helpen om hierin je weg te vinden:

‘De Gouden Rugzak, het handboek voor vermogende families’, geschreven door Raimund Kamp, Marijke Kuijpers en Ad Kil (Boom Fiscale Uitgevers, 2013).
Dit handboek toont een gedegen studie naar hoe erfgenamen worden voorbereid op de nalatenschap. Vaak is dat onvoldoende het geval en dat kan leiden tot onduidelijkheid en ruzie. Veel erfgenamen ontberen de noodzakelijke financiële begeleiding. Het boek schetst de problemen aan de hand van portretten van erfgenamen, aangevuld met theoretische onderbouwing  over opvoeden en vermogensbeheer.

The Inheritance Project is in 1992 opgericht door de Canadese Barbara Blouin. The Inheritance Project geeft publicaties uit over en voor erven die te maken hebben met werk, het voorbereiden van kinderen op een erfenis en de impact op relaties: www.inheritance-project.com.  De publicaties zijn gebaseerd op onderzoek en diepte interviews met meer dan 100 erfgenamen. De studies gaan vooral over betekenis geven aan je leven en het nemen van de verantwoordelijkheid met meer dan voldoende geld afkomstig van vorige generaties.

Ben je op zoek naar persoonlijke hulp, in een veilige omgeving, voor je dilemma’s met geërfd vermogen? Maak een afspraak.

Dit vind je misschien ook leuk...